[PRZEPIS] Autorskie pielmieni

[PRZEPIS] Autorskie pielmieni

W weekend naszła mnie ochota na pielmieni. To nie jest danie mojego dzieciństwa. Przepis na nie znalazłam zaledwie kilka lat temu. Trochę go zmieniłam i tak powstał mój największy przysmak, którym dziś postanowiłam się z Wami podzielić!

Składniki na farsz do pielmieni:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 250 g mięsa mielonego z szynki,
  • mała cebulka (lub połówka dużej),
  • 2 żółtka jaj,
  • odrobina przyprawy typu Maggi,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Ciasto: jak na pierogi 😉

Przygotowanie:

Mięso, żółtka i pokrojoną drobno cebulkę włóżcie do miski, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie. (Mięso użyte do wykonania pielmieni jest nieprzypadkowe – używam do moich potraw wyrobów tej firmy już dłuższy czas i uważam, że są naprawdę wysokiej jakości. Jeśli są w sklepie, w którym robicie często zakupy – to zachęcam do przetestowania – nie, to nie jest wpis sponsorowany.).

mięso do pielmieni | Woman'S Space

Zróbcie ciasto, rozwałkujcie na ok. 3 mm i niedużą szklanką odciśnijcie kółka.  Sklejacie pielmieni jak pierogi, a końce złączcie, tak, jakbyście robili uszka. Proste, prawda? 🙂 Gotowe pielmieni ułóżcie na powierzchni podsypanej mąką, żeby się nie przykleiły.

sklejone pielmieni | Woman's Space

Do wrzącej, posolonej wody wrzućcie pielmieni i mieszajcie je drewnianą łyżką (dzięki temu delikatne ciasto nie uszkodzi się). Jak wypłyną, odczekajcie jeszcze 2-3 minuty. I gotowe!

Dodatkowe informacje:

  • Ilość przypraw użyta do farszu zależna jest od tego, jak bardzo wyraziste smaki lubicie.
  • Pielmieni możecie dodać do rosołu zamiast zwykłego makaronu – pycha!
  • Porcja z przepisu wystarczy spokojnie na obiad dla 4 dorosłych osób.

Dajcie znać, jak Wam smakowały pielmieni z mojego przepisu!

Smacznego! :*