[PRZEPIS] Bardzo czekoladowe Brownie

[PRZEPIS] Bardzo czekoladowe Brownie

Wczoraj naszła mnie ochota na pieczenie. Biorąc pod uwagę, że bardzo lubię czekoladę, to pierwsze ciasto, jakie przyszło mi do głowy to właśnie Brownie. Nie piekę często, raczej kilka razy do roku, bo moje zdolności cukiernicze nie są zbyt duże, ale jak już zdecydowałam się na takie przedsięwzięcie, to od razu postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem.

 

Składniki potrzebne do Brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam Goplany),
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady (w moim przypadku była to Milka),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

 

Przygotowanie:

  • Jajka wbijcie do miski, dodajcie ekstrakt waniliowy, cukier puder i dokładnie wymieszajcie.
  • Połamaną gorzką i dwie tabliczki mlecznej czekolady włóżcie do małego garnka. Dodajcie masło. Rozpuście wszystko na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Następnie dodajcie masę jajeczną i mąkę energicznie mieszając, tak aby niepowstały grudki.
  • Przełóżcie wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma ok. 25 x 25 cm – jak będzie większa, ciasto wyjdzie odrobinę niższe, ale równie smaczne). Pokruszone kawałki trzeciej tabliczki czekolady powbijajcie w ciasto i wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pieczcie 25 minut, jeśli chcecie, aby środek Brownie był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli wolicie ciasta bardziej suche.

 

Dodatkowe informacje:

  • Po zakończeniu pieczenia pozostawcie ciasto w ciepłym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami – dzięki temu Brownie nie opadnie.
  • Do ciasta możecie również dodać orzechy w całości (włoskie lub migdały).
  • Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić ziarenkami wanilii z dwóch lasek, które dodacie do czekolady z masłem przed rozpuszczeniem.

Smacznego!