[PRZEPIS] Bardzo czekoladowe Brownie

[PRZEPIS] Bardzo czekoladowe Brownie

Wczoraj naszła mnie ochota na pieczenie. Biorąc pod uwagę, że bardzo lubię czekoladę, to pierwsze ciasto, jakie przyszło mi do głowy to właśnie Brownie. Nie piekę często, raczej kilka razy do roku, bo moje zdolności cukiernicze nie są zbyt duże, ale jak już zdecydowałam się na takie przedsięwzięcie, to od razu postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem.

 

Składniki potrzebne do Brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam Goplany),
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady (w moim przypadku była to Milka),
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 10 dag masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

 

Przygotowanie:

  • Jajka wbijcie do miski, dodajcie ekstrakt waniliowy, cukier puder i dokładnie wymieszajcie.
  • Połamaną gorzką i dwie tabliczki mlecznej czekolady włóżcie do małego garnka. Dodajcie masło. Rozpuście wszystko na małym ogniu, co pewien czas mieszając. Następnie dodajcie masę jajeczną i mąkę energicznie mieszając, tak aby niepowstały grudki.
  • Przełóżcie wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma ok. 25 x 25 cm – jak będzie większa, ciasto wyjdzie odrobinę niższe, ale równie smaczne). Pokruszone kawałki trzeciej tabliczki czekolady powbijajcie w ciasto i wstawcie je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu). Pieczcie 25 minut, jeśli chcecie, aby środek Brownie był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli wolicie ciasta bardziej suche.

 

Dodatkowe informacje:

  • Po zakończeniu pieczenia pozostawcie ciasto w ciepłym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami – dzięki temu Brownie nie opadnie.
  • Do ciasta możecie również dodać orzechy w całości (włoskie lub migdały).
  • Ekstrakt waniliowy możecie zastąpić ziarenkami wanilii z dwóch lasek, które dodacie do czekolady z masłem przed rozpuszczeniem.

Smacznego!

 



  • Nie przepadam za słodkościami, a czekoladą w szczególności, ale brownie wygląda kusząco :))))
    Ja robiłam tylko raz, niezłe było.

    • Ja wręcz przeciwnie – szaleję za słodyczami. Ale od czasu do czasu można się skusić na mały kawałek pysznego ciasta 🙂

      • Można :)))
        Ja słodyczy jeść nie muszę, ale niestety lubię frytki, chipsy….

        • A ja mam słabość i do słodyczy i słonych przekąsek, niestety 😀

  • éternité té

    Wygląda bardzo apetycznie, muszę koniecznie wypróbować przepis!

    • Bardzo polecam 🙂 Świetnie sprawdza się przy gorszym samopoczuciu podczas brzydkich jesiennych dni 🙂

  • Barbara Kaczor

    Ale bym teraz takie zjadła. 🙂 Wygląda przepysznie. Pozdrawiam.

    • Gwarantuję, że smakuje równie przepysznie, jak wygląda 😉

  • Dawno nie jadłam czekoladowego ciasta!:) ale ja jestem z tych, które nie pieczą, więc raczej z przepisu nie skorzystam:)

    • Ja też wiele nie piekę, ale ten przepis jest banalnie prosty, dlatego zdecydowałam się podjąć ryzyko i udało się!

  • Przepadłam! Ale pychota! 🙂

    • Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

  • Dawno nie jadłam takiego ciacha 🙂 Na jesienne słody jak ulał 🙂 Prezentuje się niezwykle apetycznie 😀

    • Sprawdza się idealnie, jako jesienny poprawiacz nastroju 🙂

  • Megly

    Brownie to ja zawsze.
    Tym bardziej, że wygląda… ach – rewelacyjnie.
    Nie ma co – po prosto bajeczne 🙂
    Pozdrowionka 🙂

  • Z pewnością Kiedyś wypróbuję przepis, wygląda tak apetycznie że na sam widok mam już na niego ochotę 🙂

    • Przepis jest bardzo prosty. Gwarantuję, że ciasto wyjdzie i będzie smakowało tak, jak wygląda 😉

  • Przyznam szczerze, że brownie nigdy nie jadłam, ale chętnie kiedyś bym spróbowała coś takiego zrobić. Chociaż ilość czekolady w przepisie nieco mnie przeraża! 🙂

    • Tak, ilość czekolady jest powalająca, dlatego pozwalam sobie tylko na jeden kawałek dziennie i wmawiam, że pójdzie w cycki 😀

  • Wilgotne, intensywnie czekoladowe – takie jak lubię 🙂

    • Ja też lubię, gdy ciasto nie jest suche, dlatego Brownie obowiązkowo na 25 min do piekarka. Wtedy jest idealne. Nawet po kilku dniach nie traci swojej wilgotności 🙂

  • Kilka miesięcy już nie piekłam. Aż mi ślinka pociekła i cieszę się, że nie mam czekolady w domu, bo bym dzisiaj walczyła.

    • Brownie zdecydowanie kusi i woła, żeby jeść i jeść 😀

  • niesamowicie smakowicie wygląda:)

  • Bardzo ciekawy przepis 🙂

  • Ach uwielbiam takie brownie 😀 I widać, że jest tak idealnie wilgotne w środku 🙂 Super!

    • Jak jest takie wilgotne, to całą blachę mogłabym zjeść sama ;D

  • Mniam mniam…bardzo lubię brownie 🙂

    • Gwarantuję, że po wykorzystaniu tego przepisu w swojej kuchni, polubisz je jeszcze bardziej 🙂

  • Ja ostatnio pokochałam ciasto z dodatkiem buraka z przepisu ilovebake.Rewelacyjnie mokry i pyszny.Twoja wersja również mi się podoba z pewnością w wolnej chwili wypróbuję:)

    • Z dodatkiem buraka jeszcze nigdy nie piekłam, ale miałam raz podejście do ciasta marchewkowego, którego nie uważam za sukces cukierniczy 😀

  • Bardzo czekoladowy przepis, idealny dla mnie 🙂

    • Jeśli uwielbiasz czekoladę, to będziesz bardzo zadowolona 🙂